Speculaas

3 kopjes bloem,
een snufje bakpoeder,
2/3 kopje boter of margarine,
½ kopje donkerbruine basterdsuiker,
wat melk om het deeg soepeler te maken,
2 theelepels speculaaskruiden*,
een snufje zout,
½ kopje gepelde en geschaafde amandelen.

Bewaar een paar gehalveerde amandelen om de speculaas mee te versieren.

Kneed alle ingrediënten tot een zachte bal, behalve de amandelen om de speculaas mee te versieren. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak tot een dikte van ongeveer ½ cm en gebruik vormpjes om hier koekjes uit te steken. Je kunt ook een paar grotere koeken maken. Bak ongeveer 25 minuten in een matig warme oven (180ºC / 350ºF), of totdat de koekjes gelijkmatig donkerbruin zijn.

* Speculaaskruiden:
Gelijke delen kaneel, nootmuskaat, gemalen kruidnagels en een beetje anijs.